Актуелности

Драге колеге,

Добили смо одговор Министарства просвете у вези са великим проблемом колега који предају у основним школама и који су нам се обратили јер су им угрожене норма или само радно место.У мејлу нам је речено следеће:

--- Законом о основама система образовања и васпитања („Службени гласник РС“, број 88/2017 ), прописана је аутономија установе, под којом се подразумева и право на доношење програма образовања и васпитања установе, односно школског програма.

Школски програм, припремају одговарајући стручни органи установе на основу прописаног наставног плана и програма, a доноси га школски одбор. На основу тога планира се и реализује и учење страног језика. Школа нуди у складу са својим кадровским могућностима листу страних језика, са које ученик бира страни језик и изучава га до краја другог циклуса.

У складу са горенаведеним Школа не може да уводи нови страни језик ако не постоје кадровске могућности, односно ако не постоји наставник који ће реализовати наставу тог новог језика, односно ако би увођењем тог страног језика довело до смањења норме наставницима у школи.---
Objavljeni su datumi održavanja 16. Festivala FTLF de Belgrade

Pročitajte više o tome ovde


Писмо министру

Поштоване колегинице и колеге, овде можете преузети и писмо министру просвете, науке и технолошког развоја, господину Младену Шарчевићу.

Pismo Ministru.pdf

ВАЖНО

Поштоване колегинице и колеге,

Поводом информације објављене на ФБ о евентуалном укидању француског језика у школи „Кнегиња Милица“ у Новом Београду због одласка две професорке у пензију, молимо вас да се сви заједнички заложимо да сачувамо позицију француског језика.

Удружење нема ингеренције да утице на коначну одлуку директора и школе, али може писменим путем да контактира све надлежне органе и покуша да спречи укидање француског језика у школама.

У то сврху вас све молимо да се колегинице/колеге које одлазе у пензију обрате Удружењу писменим путем (udruzenje.francuski@gmail.com) са следећим информацијама:

 • адреса школе, име професора који одлази, име директора и контакт
 • број часова француског језика који је колегиница/колега држала/о
 • датуме када колеге иду у пензију

Удружење може да реагује само на основу свих ових прецизних података.

Једино заједничким залагањем и на овај начин можемо реаговати у сличним ситуацијама. Унапред се захваљујемо на сарадњи.

УО УПФЈС


Гимназија Врњачка Бања

Аташе за сарадњу за француски језик, Florence Kohtz, посетила је Гимназију у Врњачкој Бањи.


Le XVIe FTLF de Belgrade aura lieu du 28 avril au 2 mai 2017.

FTLF 2017 Affiche

Поштоване колегинице и колеге,

Представљамо вам резултате гласања за избор најбољег пројекта на тему ’’Je te présente mon école’’, организованог поводом прославе Дана Франкофоније :

 1. место : гимназија „Светозар Марковић“ у Јагодини.
 2. место : средња стручна школа „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу.
 3. место : Пета гимназија у Београду.

Честитамо ученицима као и њиховим професорима!

Подела награда обавиће се у просторијама Француског Института у Београду у суботу 25. марта 2017. у 15 часова а победнички радови биће постављени на фејсбук страници нашег Удружења.

Срдачан поздрав
Аутор пројекта : проф. Биљана Константиновић.


Поштоване колегинице и колеге,

Задовољство нам је што сте у оволиком броју учествовали у пројекту за основне школе поводом Дана франкофоније. Било је тешко одлучити и изабрати најбоље од пристигла 72 рада. Ипак, жири у саставу Биљана Штрбац, О.Ш. ”Аврам Мразовић” из Сомбора, Милена Милановић у име УПФЈС и Мирјана Радонић, одабрао је по три рада из сваке категорије.

Категорија 5. и 6. разред:

 1. Место, Мира Вукмировић, 5. разред, О.Ш.Васа Чарапић, Бели Поток, ментор проф. Невенка Јоксовић
 2. Место, Вељко Јанковић ,6 разред, О.Ш.Војислав Вока Савић, Лазаревац, ментор проф.Татјана Ћирић
 3. Место, Дијана Милинковић, 5 разред, О.Ш.Аца Милосављевић, Рушањ, ментор проф.Снежана Вушковић

Категорија 7. и 8. разред:

 1. Место, Дарија Стефановић, 7. разред, О.Ш.Десанка Максимовић, Горњи Милановац издвојено одељење Врачевшница, ментор проф.Сања Петровић
 2. Место, Андрија Пешић, 8. разред, О.Ш.3 Октобар, Бор, ментор проф.Тања Станојевић
 3. Место, Ивана Перић, 7. разред, О.Ш.Ђура Јакшић, Параћин, ментор проф.Марија Живковић

Специјална Категорија:

 1. Место, Марко Мирић, 2. разред, О.Ш.Браћа Недић, Осечина, ментор проф. Марија Симић
 2. Место, Михаило Грујичић, 4. разред, О.Ш.Браћа Недић, Осечина, ментор проф. Марија Симић
 3. Место, Николина Миланко, 2. разред, О.Ш.14 Октобар, Барич, ментор. проф.Катарина Перић

Најсрдачније се захваљујемо на учешћу.


Поштоване колегинице и колеге,

У оквиру прославе Дана Франкофоније, Удружење подржава два пројекта наших колегиница Биљане Константиновић и Мирјане Радонић.

Пројекат за средње школе - Je te présente mon école, аутор Биљана Константиновић) Циљ задатка јесте да ученик представи своју школу на француском језику и да то сними мобилним телефоном. Снимак не треба да буде дужи од 2 до 3 минута. Заинтересована школа може да учествује са само једним снимком. Уз рад треба да се приложи: име школе и адреса, име и презиме аутора, име и презиме професора и бр.тел. професора.

Комисија са колегиницом Константиновић на челу, одабраће најбоља три рада, а заинтересовани ће моћи да виде све пристигле снимке на посебној Facebook страници, коју ће отворити Удружење. Рок за достављање радова је 10. март. Радове доставити на адресу srednjaskolaupfjs@gmail.com За сва додатна питања обратите се колегиници Биљани Константиновић на 063 8293075.

Пројекат за основне школе (аутор Мирјана Радонић)

Пропозиције такмичења (други страни језик)

1. V и VI разред тема: француски сликам, причам и бојим јер га баш волим
а. Рад се ради на А3 формату (420x297мм)
б. Рад може бити нацртан, насликан, фотографија, колаж, црно бели, колор, стрип…
ц. Аутор рада је слободан у избору начина реализације теме.
д. Школа може послати три рада у категорији.
е. Уз рад треба да се приложи: име школе и адреса, име и презиме аутора, име и презиме професора и бр.тел. професора.

2. VII и VIII разред
а. Рад се ради на А3 формату (420x297мм)
б. Тема је француски кроз музику,
ц. Рад може бити нацртан, насликан, фотографија, колаж, црно бели, колор, стрип…
д. Рад осим слике мора да садржи од 25 до 50 речи на француском језику.
е. Школа може послати три рада у категорији.
ф. Уз рад треба да се приложи: име сколе и адреса, име и презиме аутора, име и презиме професора и бр.тел.професора.

Радове шаљите у jpg формату величине do 20MB

Рок за достављање радова је 10. март. Можете их доставити на адресу osnovnaskolaupfjs@gmail.com

За све сугестије, питања и одговоре можете се обратити на мејл mikadjordjevic@hotmail.com или на телефон 0641723911 за основне школе.


Драге колегинице и колеге,

Са задовољством бас обавештавамо да је Удружење за ову и следећу школску годину акредитовало још један програм стручног усавршавања, по структури другачији од постојећих и у том смислу комплементаран. То је програм Настава и учење француског језика: сазнајмо, применимо, разменимо (Enseignement / apprentissage de la langue française: découvrons, appliquons, partageons), у каталогу ЗУОВ-а заведен под бројем 736 (компетенција K1, приоритети 1, дана 3, бодова 24). Програм је представљен професорима у понедељак 30.01.2017. на Зимском универзитету у Београду.

Програм има за циљ континуирано усавршавање, како у смислу времена, тако и у смислу теме која се продубљује и примењује у настави. Због тога је осмишљен као низ од 3 семинара на исту тему, са истим форматерима и групом професора, после којих ће професори радити на примењивању наученог у учионици, самостално или у сарадњи с колегама из групе, било да су из исте школе, из неке друге школе или из другог града. У овој школској години, програм ће се одвијати само у једном семестру, а од јесени ће бити распоређен на целу школску годину, са семинарима у октобру, јануару и априлу. У понуди ће бити велики број модула намењених професорима почетницима или искусним професорима, или свима, без обзира на искуство. Оваква концепција програма омогућиће професорима не само континуирани рад и продубљивање тема, већ и индивидуално и колективно промишљање материје и проблематике, рефлексиван однос према сопственом раду, „va-et-vient“ између теорије и праксе што истиче и назив програма „сазнајмо, применимо, разменимо“.

Семинари ће се одржавати у граду / области из којих има највише пријављених, дакле то ћемо одредити тек након пријављивања. Место одржавања првог, другог и трећег семинара не мора бити исто. Можемо сваки пут променити град, зависно од места где пријављени професори живе и раде. На тај начин професори ће имати могућност да бирају семинар зависно од теме, а не само на основу места одржавања.

Све детаљније информације можете добити на фејсбук страници Удружења САЗНАЈМО, ПРИМЕНИМО, РАЗМЕНИМО на којој ће се вршити и пријављивање ДО СУБОТЕ 25.02.2017. Можете се обратити и Анастазији Јадријев-Дошеновић на adosenovic@mts.rs или на 064 31 271 06.

Овог семестра припремили смо следеће модуле:

MODULE 1

Les premiers cours

Ce module est destiné aux jeunes professeurs et à tous ceux qui sont en quête de nouvelles idées pour animer le premier cours avec les débutants en fonction de leur âge, avec une nouvelle classe, après une longue pause... Par ailleurs, nous essaierons de montrer aux enseignants qu'il est possible de parler tout le temps en français et nous leur proposerons de nombreuses activités et des approches différentes.

Public ciblé: enseignants pas ou peu expérimentés du primaire et du secondaire

Calendrier:

 • 1ère journée: le 5 mars
 • 2e journée: le 7 mai
 • 3e journée: le 25 juin

Formatrices: Aleksandra Vojvodić et Danijela Milošević


MODULE 2

Privilégier l’évaluation des compétences sur le contrôle des connaissances

Au cours de ce stage, les participants analyseront la différence entre l’évaluation d’un côté et le contrôle et la notation de l’autre, ainsi que les liens entre l’évaluation et le processus enseignement/apprentissage. Pour pouvoir le faire, ils découvriront la différence entre les compétences langagières et les savoirs déclaratifs. Ils travailleront aussi sur les différents types d’évaluation ayant différents objectifs, outils, rythme et acteurs. Enfin, ils seront amenés à adapter et à concevoir des outils d’évaluation qui répondent aux exigences de leur réalité professionnelle tout en restant motivants et peu stressants pour les apprenants.

Public ciblé: enseignants expérimentés du primaire et du secondaire

Calendrier:

 • 1ère journée: le 5 mars
 • 2e journée: le 23 avril
 • 3e journée: le 25 juin

Formatrices: Anastazija Jadrijev-Došenović et Melita Stefanović


MODULE 3

Réenchanter l`apprentissage du français grâce à l`internet

Ce stage va tout d`abord proposer une analyse des conditions indispensables pour un apprentissage efficace. Ensuite, les enseignants seront invités à chercher, selectionner, s`il est nécessaire, adapter des documents et des exercices sur Internet afin de faciliter la compréhension et l`acquisition du lexique et de la morhpo-syntaxe. Un des buts serait donc de susciter les enseignants à réflechir sur les possiblités de surmonter les nombreuses difficultés auxquelles se heurtent les apprenants, en leur proposant des activités mieux adaptées dans un contexte plus compréhensible et naturel. D`autre part il s`agit aussi de développer chez les apprenants l`envie et la capacité d`utiliser Internet soit pour réaliser un travail en autonomie, soit pour découvrir d`autres documents disponibles.

Public ciblé: enseignants du primaire et du secondaire, quelles que soient leurs années d`expérience

Calendrier:

 • 1ère journée: le 5 mars
 • 2e journée: le 23 avril
 • 3e journée: le 25 juin

Formatrices: Marina Đurđević et Valentina Popović

Predstavljanje programa.docx


Поштоване колеге,

Од данас се можете уписати на модуле Зимске школе. Као што смо већ јавили, датуми су 30. и 31.1. и 1.2.

Семинар ће бити организован као и прошле године, први дан су заједничка предавања, а други и трећи дан су целодневни модули.

Семинар се одржава у ОШ Михаило Петровић Алас, као и до сада, а детаљнији програм и сатницу ћемо послати накнадно.

Котизација остаје 3000 динара, и још 500 за чланарину ако је већ нисте платили.

Можете се пријавити на мејл udruzenje.francuski@gmail.com и на телефон 064 161 9 161.

Ево модула:

le 31 janvier le 1er février
Dr Tatjana Šotra Katunarić: Harmoniser les pratiques de classe du primaire vers le secondaireDr Tatjana Šotra Katunarić: Harmoniser les pratiques de classe du primaire vers le secondaire
Jean-Cristophe Delbende : Théâtre, créativité et rythme dans la classe de FLEJean-Cristophe Delbende : Théâtre, créativité et rythme dans la classe de FLE
Dr Ivan Jovanović : Les expressions idiomatiques dans la classe de FLEDr Ivan Jovanović : Les expressions idiomatiques dans la classe de FLE
Milena Milanović : Enseigner avec TV5 mondeMilena Milanović : Enseigner avec TV5 monde
Vanda Marijanović: Phonétique


PREMIER APPEL À COMMUNICATIONS

Le IVe Colloque international
Langues sur Objectifs Spécifiques et identité professionnelle
Les 29 et 30 septembre 2017 à Belgrade
À la Faculté de formation des maîtres

LSPBG2017 PREMIER APPEL À COMMUNICATIONS.pdf

LSPBG2017_Fiche_de_soumission_de_communications.doc


АРХИВА >