Актуелности

Гимназија Врњачка Бања

Аташе за сарадњу за француски језик, Florence Kohtz, посетила је Гимназију у Врњачкој Бањи.


Le XVIe FTLF de Belgrade aura lieu du 28 avril au 2 mai 2017.

FTLF 2017 Affiche

Поштоване колегинице и колеге,

Представљамо вам резултате гласања за избор најбољег пројекта на тему ’’Je te présente mon école’’, организованог поводом прославе Дана Франкофоније :

 1. место : гимназија „Светозар Марковић“ у Јагодини.
 2. место : средња стручна школа „Борислав Михајловић Михиз“ у Иригу.
 3. место : Пета гимназија у Београду.

Честитамо ученицима као и њиховим професорима!

Подела награда обавиће се у просторијама Француског Института у Београду у суботу 25. марта 2017. у 15 часова а победнички радови биће постављени на фејсбук страници нашег Удружења.

Срдачан поздрав
Аутор пројекта : проф. Биљана Константиновић.


Поштоване колегинице и колеге,

Задовољство нам је што сте у оволиком броју учествовали у пројекту за основне школе поводом Дана франкофоније. Било је тешко одлучити и изабрати најбоље од пристигла 72 рада. Ипак, жири у саставу Биљана Штрбац, О.Ш. ”Аврам Мразовић” из Сомбора, Милена Милановић у име УПФЈС и Мирјана Радонић, одабрао је по три рада из сваке категорије.

Категорија 5. и 6. разред:

 1. Место, Мира Вукмировић, 5. разред, О.Ш.Васа Чарапић, Бели Поток, ментор проф. Невенка Јоксовић
 2. Место, Вељко Јанковић ,6 разред, О.Ш.Војислав Вока Савић, Лазаревац, ментор проф.Татјана Ћирић
 3. Место, Дијана Милинковић, 5 разред, О.Ш.Аца Милосављевић, Рушањ, ментор проф.Снежана Вушковић

Категорија 7. и 8. разред:

 1. Место, Дарија Стефановић, 7. разред, О.Ш.Десанка Максимовић, Горњи Милановац издвојено одељење Врачевшница, ментор проф.Сања Петровић
 2. Место, Андрија Пешић, 8. разред, О.Ш.3 Октобар, Бор, ментор проф.Тања Станојевић
 3. Место, Ивана Перић, 7. разред, О.Ш.Ђура Јакшић, Параћин, ментор проф.Марија Живковић

Специјална Категорија:

 1. Место, Марко Мирић, 2. разред, О.Ш.Браћа Недић, Осечина, ментор проф. Марија Симић
 2. Место, Михаило Грујичић, 4. разред, О.Ш.Браћа Недић, Осечина, ментор проф. Марија Симић
 3. Место, Николина Миланко, 2. разред, О.Ш.14 Октобар, Барич, ментор. проф.Катарина Перић

Најсрдачније се захваљујемо на учешћу.


Поштоване колегинице и колеге,

У оквиру прославе Дана Франкофоније, Удружење подржава два пројекта наших колегиница Биљане Константиновић и Мирјане Радонић.

Пројекат за средње школе - Je te présente mon école, аутор Биљана Константиновић) Циљ задатка јесте да ученик представи своју школу на француском језику и да то сними мобилним телефоном. Снимак не треба да буде дужи од 2 до 3 минута. Заинтересована школа може да учествује са само једним снимком. Уз рад треба да се приложи: име школе и адреса, име и презиме аутора, име и презиме професора и бр.тел. професора.

Комисија са колегиницом Константиновић на челу, одабраће најбоља три рада, а заинтересовани ће моћи да виде све пристигле снимке на посебној Facebook страници, коју ће отворити Удружење.Рок за достављање радова је 10. март. Радове доставити на адресу srednjaskolaupfjs@gmail.comЗа сва додатна питања обратите се колегиници Биљани Константиновић на 063 8293075.

Пројекат за основне школе (аутор Мирјана Радонић)

Пропозиције такмичења (други страни језик)

1. V и VI разред тема: француски сликам, причам и бојим јер га баш волим
а. Рад се ради на А3 формату (420x297мм)
б. Рад може бити нацртан, насликан, фотографија, колаж, црно бели, колор, стрип…
ц. Аутор рада је слободан у избору начина реализације теме.
д. Школа може послати три рада у категорији.
е. Уз рад треба да се приложи: име школе и адреса, име и презиме аутора, име и презиме професора и бр.тел. професора.

2. VII и VIII разред
а. Рад се ради на А3 формату (420x297мм)
б. Тема је француски кроз музику,
ц. Рад може бити нацртан, насликан, фотографија, колаж, црно бели, колор, стрип…
д. Рад осим слике мора да садржи од 25 до 50 речи на француском језику.
е. Школа може послати три рада у категорији.
ф. Уз рад треба да се приложи: име сколе и адреса, име и презиме аутора, име и презиме професора и бр.тел.професора.

Радове шаљите у jpg формату величине do 20MB

Рок за достављање радова је 10. март. Можете их доставити на адресу osnovnaskolaupfjs@gmail.com

За све сугестије, питања и одговоре можете се обратити на мејл mikadjordjevic@hotmail.com или на телефон 0641723911 за основне школе.


Драге колегинице и колеге,

Са задовољством бас обавештавамо да је Удружење за ову и следећу школску годину акредитовало још један програм стручног усавршавања, по структури другачији од постојећих и у том смислу комплементаран. То је програм Настава и учење француског језика: сазнајмо, применимо, разменимо (Enseignement / apprentissage de la langue française: découvrons, appliquons, partageons), у каталогу ЗУОВ-а заведен под бројем 736 (компетенција K1, приоритети 1, дана 3, бодова 24). Програм је представљен професорима у понедељак 30.01.2017. на Зимском универзитету у Београду.

Програм има за циљ континуирано усавршавање, како у смислу времена, тако и у смислу теме која се продубљује и примењује у настави. Због тога је осмишљен као низ од 3 семинара на исту тему, са истим форматерима и групом професора, после којих ће професори радити на примењивању наученог у учионици, самостално или у сарадњи с колегама из групе, било да су из исте школе, из неке друге школе или из другог града. У овој школској години, програм ће се одвијати само у једном семестру, а од јесени ће бити распоређен на целу школску годину, са семинарима у октобру, јануару и априлу. У понуди ће бити велики број модула намењених професорима почетницима или искусним професорима, или свима, без обзира на искуство. Оваква концепција програма омогућиће професорима не само континуирани рад и продубљивање тема, већ и индивидуално и колективно промишљање материје и проблематике, рефлексиван однос према сопственом раду, „va-et-vient“ између теорије и праксе што истиче и назив програма „сазнајмо, применимо, разменимо“.

Семинари ће се одржавати у граду / области из којих има највише пријављених, дакле то ћемо одредити тек након пријављивања. Место одржавања првог, другог и трећег семинара не мора бити исто. Можемо сваки пут променити град, зависно од места где пријављени професори живе и раде. На тај начин професори ће имати могућност да бирају семинар зависно од теме, а не само на основу места одржавања.

Све детаљније информације можете добити на фејсбук страници Удружења САЗНАЈМО, ПРИМЕНИМО, РАЗМЕНИМО на којој ће се вршити и пријављивање ДО СУБОТЕ 25.02.2017. Можете се обратити и Анастазији Јадријев-Дошеновић на adosenovic@mts.rs или на 064 31 271 06.

Овог семестра припремили смо следеће модуле:

MODULE 1

Les premiers cours

Ce module est destiné aux jeunes professeurs et à tous ceux qui sont en quête de nouvelles idées pour animer le premier cours avec les débutants en fonction de leur âge, avec une nouvelle classe, après une longue pause... Par ailleurs, nous essaierons de montrer aux enseignants qu'il est possible de parler tout le temps en français et nous leur proposerons de nombreuses activités et des approches différentes.

Public ciblé: enseignants pas ou peu expérimentés du primaire et du secondaire

Calendrier:

 • 1ère journée: le 5 mars
 • 2e journée: le 7 mai
 • 3e journée: le 25 juin

Formatrices: Aleksandra Vojvodić et Danijela Milošević


MODULE 2

Privilégier l’évaluation des compétences sur le contrôle des connaissances

Au cours de ce stage, les participants analyseront la différence entre l’évaluation d’un côté et le contrôle et la notation de l’autre, ainsi que les liens entre l’évaluation et le processus enseignement/apprentissage. Pour pouvoir le faire, ils découvriront la différence entre les compétences langagières et les savoirs déclaratifs. Ils travailleront aussi sur les différents types d’évaluation ayant différents objectifs, outils, rythme et acteurs. Enfin, ils seront amenés à adapter et à concevoir des outils d’évaluation qui répondent aux exigences de leur réalité professionnelle tout en restant motivants et peu stressants pour les apprenants.

Public ciblé: enseignants expérimentés du primaire et du secondaire

Calendrier:

 • 1ère journée: le 5 mars
 • 2e journée: le 23 avril
 • 3e journée: le 25 juin

Formatrices: Anastazija Jadrijev-Došenović et Melita Stefanović


MODULE 3

Réenchanter l`apprentissage du français grâce à l`internet

Ce stage va tout d`abord proposer une analyse des conditions indispensables pour un apprentissage efficace. Ensuite, les enseignants seront invités à chercher, selectionner, s`il est nécessaire, adapter des documents et des exercices sur Internet afin de faciliter la compréhension et l`acquisition du lexique et de la morhpo-syntaxe. Un des buts serait donc de susciter les enseignants à réflechir sur les possiblités de surmonter les nombreuses difficultés auxquelles se heurtent les apprenants, en leur proposant des activités mieux adaptées dans un contexte plus compréhensible et naturel. D`autre part il s`agit aussi de développer chez les apprenants l`envie et la capacité d`utiliser Internet soit pour réaliser un travail en autonomie, soit pour découvrir d`autres documents disponibles.

Public ciblé: enseignants du primaire et du secondaire, quelles que soient leurs années d`expérience

Calendrier:

 • 1ère journée: le 5 mars
 • 2e journée: le 23 avril
 • 3e journée: le 25 juin

Formatrices: Marina Đurđević et Valentina Popović

Predstavljanje programa.docx


Поштоване колеге,

Од данас се можете уписати на модуле Зимске школе. Као што смо већ јавили, датуми су 30. и 31.1. и 1.2.

Семинар ће бити организован као и прошле године, први дан су заједничка предавања, а други и трећи дан су целодневни модули.

Семинар се одржава у ОШ Михаило Петровић Алас, као и до сада, а детаљнији програм и сатницу ћемо послати накнадно.

Котизација остаје 3000 динара, и још 500 за чланарину ако је већ нисте платили.

Можете се пријавити на мејл udruzenje.francuski@gmail.com и на телефон 064 161 9 161.

Ево модула:

le 31 janvier le 1er février
Dr Tatjana Šotra Katunarić: Harmoniser les pratiques de classe du primaire vers le secondaireDr Tatjana Šotra Katunarić: Harmoniser les pratiques de classe du primaire vers le secondaire
Jean-Cristophe Delbende : Théâtre, créativité et rythme dans la classe de FLEJean-Cristophe Delbende : Théâtre, créativité et rythme dans la classe de FLE
Dr Ivan Jovanović : Les expressions idiomatiques dans la classe de FLEDr Ivan Jovanović : Les expressions idiomatiques dans la classe de FLE
Milena Milanović : Enseigner avec TV5 mondeMilena Milanović : Enseigner avec TV5 monde
Vanda Marijanović: Phonétique


PREMIER APPEL À COMMUNICATIONS

Le IVe Colloque international
Langues sur Objectifs Spécifiques et identité professionnelle
Les 29 et 30 septembre 2017 à Belgrade
À la Faculté de formation des maîtres

LSPBG2017 PREMIER APPEL À COMMUNICATIONS.pdf

LSPBG2017_Fiche_de_soumission_de_communications.doc


МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

расписало је

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ ЗА 2016. ГОДИНУ

за допринос квалитетном образовању и васпитању у Републици Србији


Светосавска награда је признање за допринос квалитетном образовању и васпитању, унапређивању образовно-васпитне праксе и развоју научних достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији у 2016. години.

Удружење професора француског језика Србије донело је одлуку да у име Удружења упути кандидатуру за једног професора француског језика.

Предлог за кандидатуру може бити упућен од стране школе, других образовних и културних институција, стручног већа професора страних језика, колега или пак као самостална кандидатура. У случају самосталне кандидатуре или кандидатуре од стране колега неопходна је подршка школе или неке друге институције (у писаној форми).

Комплетне услове погледајте у овом документу.

Извештај комисије погледајте у овом документу.


Драге колеге,

Зимска школа се одржава од 30. јануара до 1. фебруара у ОШ Михаило Петровић Алас, у Београду. Ускоро ћемо објавити програм, као и начин на који ћете моћи да се пријавите за модуле. Цена за три дана семинара, односно 24 сата обуке, биће, као и до сада - 3000 динара. Чланарина је остала непромењена - 500 динара.

Што се семинара по Србији тиче, почињемо на пролеће.

Пратите нас овде или на Facebook страни Удружења.


Поштоване колеге,

У суботу 10.12.2016. одржана је Изборна скупштина Удружења - поновљено гласање за председника Удружења.

Ево извештаја.


Најављено 15.издање Франкофоног позоришног фестивала за средњешколце

Драги пријатељи, љубитељи француског језика и позоришта, са задовољством вам најављујемо јубиларно, 15. Издање Франкофоног позоришног фестивала за средњешколце. Фестивал ће се одржати од 28. 4. 2017. до 2.5.2017. Ове године се поново враћамо у добро познати ентеријер Театра 78 и дома ученика Јелица Миловановић. У прилогу можете наћи позивно писмо, а за више информација можете се обратити координаторки фестивала Милани Војновић на ftlf.bg@gmail.com.

Chers amis, amateurs de la langue française et du théâtre, nous sommes ravis de vous annoncer le XVème édition du Festival du théâtre francophone lycéen de Belgrade. Les festival aura lieu du 28 avril au 2 mai 2017. Encore une fois le théâtre Teatar 78 et l’internat Jelica Milovanovic nous ouvront leurs portes encore une fois. Veuillez trover plus d’information dans le document ci-bas et n’hésiter pas à contacter la coordinatrice Milana Vojnovic à ftlf.bg@gmail.com.

ПОЗИВНО ПИСМО


Поштоване колеге,

У суботу је одржана Изборна скупштина Удружења.

Две кандидатниње за председника имале су исти број гласова, па је нова скупштина заказана за 10. 12. 2016.

Ево извештаја.


Нема укидања другог страног језика у школама

Обраћајући се учесницима конференције под називом „Методика наставе страних језика у основном и средњем образовању“, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је рекао да су наставници страних језика у предности у односу на наставнике осталих предмета, јер имају саговорнике широм света, заједничке стандарде и заједничку методику, а и група са којима могу да размењују искуства је много већа.

Министар Вербић је истакао да наставници страних језика имају и једну велику могућност, која може да постане предност, а то је коришћење савремених технологија у настави.

Преузмите целокупно саопштење

Драге и поштоване колеге, професори француског језика,

Сматрам да је веома важно што смо од Г. Министра образовања добили одговор упућен и на адресу УПФЈС и Активу професора из Ниша.

Пре свега, наш заједнички глас се ипак чуо и уважен је пошто је Министарство двоструко реаговало!

Затим, мислим да је значајна последња реченица која је, по мом суду, обећавајућа : наша "иницијатива у вези са променом законске регулативе биће разматрана у оквиру процедуре доношења и допуна Закона о средњем образовању и васпитању"

Остаје нам да помно пратимо све следеће "процедуре доношења и допуна закона" и да захвалимо колегама из Ниша и свима који сте покретачи и учесници у свим нашим активностима.


Радни састанак у Гимназији у Параћину

На позив госпође Снежане Дачић, директорке Гимназије у Параћину, представнице Удружења су учествовале у Округлом столу са темом „Настава француског језика – садашњост и перспектива“. Говорило се о месту француског језика у нашем образовном систему кроз призму такмичења, о француском као првом или другом страном језику, о ученицима и професорима, а такође и о стручном усавршавању наставника. Бројни окупљени професори из основних, средњих школа и гимназије су поделили своја искуства и дали предлоге за унапређење наставне праксе, док су представници Удружења пренели најактуелније информације.

Састанак је протекао у радној и конструктивној атмосфери, био одлично организован, а сви присутни су били мотивисани за рад и размену. Локална телевизија је испратила наше окупљање. Удружење се захваљује на гостопримљивости, врсним француским специјалитетима припремљеним специјално за наше радно дружење и на свим изнетим предлозима и сугестијама.


Чланство у Медијатеци Француског института

Драге колеге,

На састанку са директором Француског института, господином Жан-Батист Кизеном, договорено је да ће сви професори чланови Удружења моћи бесплатно да се учлане у Медијатеку Француског института. Francuski institut u Srbiji - Medijateka

Приликом учлањивања или продужења чланства, потребно је да покажете оверену чланску карту, или потврду да сте уплатили котизацију.
Број рачуна Удружења и начин учлањења погледајте на страни Приступница.


Семинар у Београду (januar 2015.)

Поштоване колеге,

И ове зиме организујемо семинар у Београду, у ОШ Михаило Петровић Алас, од 14. до 16. јануара 2015. Отварање је предвиђено за 14. јануар у 10ч у свечаној сали Школе.

Семинар траје три дана, биће пет модула, две пленарне конференције и презентације издавачких кућа (Data Status: CLE International, Hachette, Didier, Завод за уџбенике, KLETT).

Котизација за семинар износи 3000 динара и добићете сертификате за 24 сата стручног усавршавања. Није могуће присуствовати краће од 3 дана.

Уплате можете извршити када будете дошли на семинар, или преко рачуна Удружења у Комерцијалној банци 205-0000000026159-84. Ако вам је потребан рачун за школу, јавите се да вам пошаљемо мејлом скениран рачун са печатом и потписом.

Модули:

 1. Correction phonétique – Julie Abry-Veldeman
 2. Médias en classe de langue – Richard Palascak
 3. Organiser une séance de cours – др Татјана Шотра-Катунарић
 4. Interaction en classe de FLE – Александра Дрљевић
 5. L’évaluation en cours de français – Анастазија Јадријев-Дошеновић

Трећа међународна конференција

Страни језик струке: прошлост, садашњост, будућност


26. и 27. 09. 2014.
Факултет организационих наука Универзитета у Београду

У организацији Друштва за стране језике и књижевности Србије, Секције универзитетских наставника страног језика струке, Филолошког факултета и Факултета организационих наука, одржана је Трећа међународна конференција Страни језик струке: прошлост, садашњост, будућност. Конференција се традиционално одржава сваке треће године на другом факултету Универзитета у Београду, са циљем да се подстакне и унапреди учење страних језика у српском високом школству, и шире.

Њен назив упућује на окренутост будућности и жељу за плодном разменом искустава о изазовима и перспективама учења страног језика струке у савременим образовним системима. Четрнаест предложених тема пружило је могућност великом броју учесника (њих преко 110 из 15 земаља) да преиспитају разна теоријска питања, методе у пракси, изазове и перспективе у области језика струке. Њен посебан квалитет била је отвореност кроз вишејезичност, пошто су се излагања одвијала на енглеском, француском, руском, немачком и српском језику.

Једно од пленарних предавања одржао је угледни француски професор Жан-Марк Манжијант (Jean-Marc Mangiante), стручњак у области методике француског језика струке и француског језика за академске намене. Његово учешће омогућио је Француски институт у Србији. Ово је прва конференција посвећена страном језику струке одржана на нашем универзитету која је окупила двадесетак франкофоних учесника из Француске, Немачке, Румуније, Бугарске, Грчке, Македоније, Русије, Туниса, Алжира, Хрватске, Црне Горе и Србије, што је посебна заслуга Весне Цакељић и Ане Вујовић, председнице и потпредседнице Организационог одбора конференције, које су обе професори француског језика на Универзитету у Београду.


Једногодишње мастер студије "Дидактика наставе француског језика"

Студије су намењене усавршавањеу наставника француског језика, студентима завршних основних студија француског језика и књижевности. Настава се изводи на Филолошком факултету у Београду у сарадњи са Универзитетом у Версају.

Више информација ...

Пријава кандидата је 21.10. 2013, за сва додатна питања romanistika@fil.bg.ac.rs
http://www.fil.bg.ac.rs/upis/Konkurs za upis na MAS 2013_14.pdf


Драге колеге,

Као што су неки приметили, Удружење покреће FB страницу (неке колеге су већ лајковале). Можете активно да нас пратите и на тој друштвеној мрежи.

Шаљите нам своје снимке, фотографије, педагошки материјал, а ми ћемо га поставити на сајт Удружења.


Поштоване колеге,

Годишња скупштина Удружења је одржана 3. новембра 2012. године у 11 часова на Филолошком факултету у Београду.

Скупштина је одржана са следећим дневним редом:

 1. Годишњи и финансијски извештај о раду Удружења
 2. Четворогодишњи извештај о раду Управног одбора
 3. Избор новог руководства
 4. Разно

Пошто је скупштина ове године изборна, изабрано је ново руководство.

За председника Удружења поново је изабрана др Татјана Шотра Катунарић, за потпредседника Милена Милановић, а за секретара Данијела Милошевић. Благајник Удружења је Александра Војводић.
Од ове године Удружење има и три координатора: Маја Марјановић-Смиљанић је изабрана за координатора за основну школу, Биљана Константиновић за средњу школу, а Наташа Радусин Бардић за координатора за универзитетске професоре и професоре осталих образовних установа.

Чланови надзорног одбора су Марија Мирић, Анета Свера и Дејан Јанковић.

Од ове године у оквиру Удружења делује и секција за промоцију француског језика, коју води Анастазија Јадријев Дошеновић, као и секција за позориште, односно позоришни фестивал, на чијем је челу Жељка Јанковић.