Актуелности

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

расписало је

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ ЗА 2016. ГОДИНУ

за допринос квалитетном образовању и васпитању у Републици Србији


Светосавска награда је признање за допринос квалитетном образовању и васпитању, унапређивању образовно-васпитне праксе и развоју научних достигнућа у области образовања и васпитања у Републици Србији у 2016. години.

Удружење професора француског језика Србије донело је одлуку да у име Удружења упути кандидатуру за једног професора француског језика.

Предлог за кандидатуру може бити упућен од стране школе, других образовних и културних институција, стручног већа професора страних језика, колега или пак као самостална кандидатура. У случају самосталне кандидатуре или кандидатуре од стране колега неопходна је подршка школе или неке друге институције (у писаној форми).

Комплетне услове погледајте у овом документу.

Извештај комисије погледајте у овом документу.


Драге колеге,

Зимска школа се одржава од 30. јануара до 1. фебруара у ОШ Михаило Петровић Алас, у Београду. Ускоро ћемо објавити програм, као и начин на који ћете моћи да се пријавите за модуле. Цена за три дана семинара, односно 24 сата обуке, биће, као и до сада - 3000 динара. Чланарина је остала непромењена - 500 динара.

Што се семинара по Србији тиче, почињемо на пролеће.

Пратите нас овде или на Facebook страни Удружења.


Поштоване колеге,

У суботу 10.12.2016. одржана је Изборна скупштина Удружења - поновљено гласање за председника Удружења.

Ево извештаја.


Најављено 15.издање Франкофоног позоришног фестивала за средњешколце

Драги пријатељи, љубитељи француског језика и позоришта, са задовољством вам најављујемо јубиларно, 15. Издање Франкофоног позоришног фестивала за средњешколце. Фестивал ће се одржати од 28. 4. 2017. до 2.5.2017. Ове године се поново враћамо у добро познати ентеријер Театра 78 и дома ученика Јелица Миловановић. У прилогу можете наћи позивно писмо, а за више информација можете се обратити координаторки фестивала Милани Војновић на ftlf.bg@gmail.com.

Chers amis, amateurs de la langue française et du théâtre, nous sommes ravis de vous annoncer le XVème édition du Festival du théâtre francophone lycéen de Belgrade. Les festival aura lieu du 28 avril au 2 mai 2017. Encore une fois le théâtre Teatar 78 et l’internat Jelica Milovanovic nous ouvront leurs portes encore une fois. Veuillez trover plus d’information dans le document ci-bas et n’hésiter pas à contacter la coordinatrice Milana Vojnovic à ftlf.bg@gmail.com.

ПОЗИВНО ПИСМО


Поштоване колеге,

У суботу је одржана Изборна скупштина Удружења.

Две кандидатниње за председника имале су исти број гласова, па је нова скупштина заказана за 10. 12. 2016.

Ево извештаја.


Нема укидања другог страног језика у школама

Обраћајући се учесницима конференције под називом „Методика наставе страних језика у основном и средњем образовању“, министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је рекао да су наставници страних језика у предности у односу на наставнике осталих предмета, јер имају саговорнике широм света, заједничке стандарде и заједничку методику, а и група са којима могу да размењују искуства је много већа.

Министар Вербић је истакао да наставници страних језика имају и једну велику могућност, која може да постане предност, а то је коришћење савремених технологија у настави.

Преузмите целокупно саопштење

Драге и поштоване колеге, професори француског језика,

Сматрам да је веома важно што смо од Г. Министра образовања добили одговор упућен и на адресу УПФЈС и Активу професора из Ниша.

Пре свега, наш заједнички глас се ипак чуо и уважен је пошто је Министарство двоструко реаговало!

Затим, мислим да је значајна последња реченица која је, по мом суду, обећавајућа : наша "иницијатива у вези са променом законске регулативе биће разматрана у оквиру процедуре доношења и допуна Закона о средњем образовању и васпитању"

Остаје нам да помно пратимо све следеће "процедуре доношења и допуна закона" и да захвалимо колегама из Ниша и свима који сте покретачи и учесници у свим нашим активностима.


Радни састанак у Гимназији у Параћину

На позив госпође Снежане Дачић, директорке Гимназије у Параћину, представнице Удружења су учествовале у Округлом столу са темом „Настава француског језика – садашњост и перспектива“. Говорило се о месту француског језика у нашем образовном систему кроз призму такмичења, о француском као првом или другом страном језику, о ученицима и професорима, а такође и о стручном усавршавању наставника. Бројни окупљени професори из основних, средњих школа и гимназије су поделили своја искуства и дали предлоге за унапређење наставне праксе, док су представници Удружења пренели најактуелније информације.

Састанак је протекао у радној и конструктивној атмосфери, био одлично организован, а сви присутни су били мотивисани за рад и размену. Локална телевизија је испратила наше окупљање. Удружење се захваљује на гостопримљивости, врсним француским специјалитетима припремљеним специјално за наше радно дружење и на свим изнетим предлозима и сугестијама.


Чланство у Медијатеци Француског института

Драге колеге,

На састанку са директором Француског института, господином Жан-Батист Кизеном, договорено је да ће сви професори чланови Удружења моћи бесплатно да се учлане у Медијатеку Француског института. Francuski institut u Srbiji - Medijateka

Приликом учлањивања или продужења чланства, потребно је да покажете оверену чланску карту, или потврду да сте уплатили котизацију.
Број рачуна Удружења и начин учлањења погледајте на страни Приступница.


Семинар у Београду (januar 2015.)

Поштоване колеге,

И ове зиме организујемо семинар у Београду, у ОШ Михаило Петровић Алас, од 14. до 16. јануара 2015. Отварање је предвиђено за 14. јануар у 10ч у свечаној сали Школе.

Семинар траје три дана, биће пет модула, две пленарне конференције и презентације издавачких кућа (Data Status: CLE International, Hachette, Didier, Завод за уџбенике, KLETT).

Котизација за семинар износи 3000 динара и добићете сертификате за 24 сата стручног усавршавања. Није могуће присуствовати краће од 3 дана.

Уплате можете извршити када будете дошли на семинар, или преко рачуна Удружења у Комерцијалној банци 205-0000000026159-84. Ако вам је потребан рачун за школу, јавите се да вам пошаљемо мејлом скениран рачун са печатом и потписом.

Модули:

  1. Correction phonétique – Julie Abry-Veldeman
  2. Médias en classe de langue – Richard Palascak
  3. Organiser une séance de cours – др Татјана Шотра-Катунарић
  4. Interaction en classe de FLE – Александра Дрљевић
  5. L’évaluation en cours de français – Анастазија Јадријев-Дошеновић

Трећа међународна конференција

Страни језик струке: прошлост, садашњост, будућност


26. и 27. 09. 2014.
Факултет организационих наука Универзитета у Београду

У организацији Друштва за стране језике и књижевности Србије, Секције универзитетских наставника страног језика струке, Филолошког факултета и Факултета организационих наука, одржана је Трећа међународна конференција Страни језик струке: прошлост, садашњост, будућност. Конференција се традиционално одржава сваке треће године на другом факултету Универзитета у Београду, са циљем да се подстакне и унапреди учење страних језика у српском високом школству, и шире.

Њен назив упућује на окренутост будућности и жељу за плодном разменом искустава о изазовима и перспективама учења страног језика струке у савременим образовним системима. Четрнаест предложених тема пружило је могућност великом броју учесника (њих преко 110 из 15 земаља) да преиспитају разна теоријска питања, методе у пракси, изазове и перспективе у области језика струке. Њен посебан квалитет била је отвореност кроз вишејезичност, пошто су се излагања одвијала на енглеском, француском, руском, немачком и српском језику.

Једно од пленарних предавања одржао је угледни француски професор Жан-Марк Манжијант (Jean-Marc Mangiante), стручњак у области методике француског језика струке и француског језика за академске намене. Његово учешће омогућио је Француски институт у Србији. Ово је прва конференција посвећена страном језику струке одржана на нашем универзитету која је окупила двадесетак франкофоних учесника из Француске, Немачке, Румуније, Бугарске, Грчке, Македоније, Русије, Туниса, Алжира, Хрватске, Црне Горе и Србије, што је посебна заслуга Весне Цакељић и Ане Вујовић, председнице и потпредседнице Организационог одбора конференције, које су обе професори француског језика на Универзитету у Београду.


Једногодишње мастер студије "Дидактика наставе француског језика"

Студије су намењене усавршавањеу наставника француског језика, студентима завршних основних студија француског језика и књижевности. Настава се изводи на Филолошком факултету у Београду у сарадњи са Универзитетом у Версају.

Више информација ...

Пријава кандидата је 21.10. 2013, за сва додатна питања romanistika@fil.bg.ac.rs
http://www.fil.bg.ac.rs/upis/Konkurs za upis na MAS 2013_14.pdf


Драге колеге,

Као што су неки приметили, Удружење покреће FB страницу (неке колеге су већ лајковале). Можете активно да нас пратите и на тој друштвеној мрежи.

Шаљите нам своје снимке, фотографије, педагошки материјал, а ми ћемо га поставити на сајт Удружења.


Поштоване колеге,

Годишња скупштина Удружења је одржана 3. новембра 2012. године у 11 часова на Филолошком факултету у Београду.

Скупштина је одржана са следећим дневним редом:

  1. Годишњи и финансијски извештај о раду Удружења
  2. Четворогодишњи извештај о раду Управног одбора
  3. Избор новог руководства
  4. Разно

Пошто је скупштина ове године изборна, изабрано је ново руководство.

За председника Удружења поново је изабрана др Татјана Шотра Катунарић, за потпредседника Милена Милановић, а за секретара Данијела Милошевић. Благајник Удружења је Александра Војводић.
Од ове године Удружење има и три координатора: Маја Марјановић-Смиљанић је изабрана за координатора за основну школу, Биљана Константиновић за средњу школу, а Наташа Радусин Бардић за координатора за универзитетске професоре и професоре осталих образовних установа.

Чланови надзорног одбора су Марија Мирић, Анета Свера и Дејан Јанковић.

Од ове године у оквиру Удружења делује и секција за промоцију француског језика, коју води Анастазија Јадријев Дошеновић, као и секција за позориште, односно позоришни фестивал, на чијем је челу Жељка Јанковић.