МАРТ - МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ

Pоштоване колеге

Представљамо вам интерактивну књигу у којој можете видети све радове који су учествовали на овогодишњем конкурсу:
Francophonie 2021 https://online.fliphtml5.com/mjbe/gvqa/#p=1

До нових конкурса срдачан поздрав!

Аутор конкурса

Мирјана Радонић


Драге колеге,

Четврти конкурс поводом Дана Франкофоније је завршен.

Као и претходних година, стигло је много радова, тешко је било изабрати најбоље.

Сви радови се налазе у интерактивној књизи која ће отпутовати у три школе у Францускoj.

Посебну захвалност дугујемо и ученицима из Хрватске и Америке који су били наши почасни гости, а посебно њиховим професоркама Јасенки Бутић и Гордани Божидаревић Анастасов.

Награђенима срдачне честитке, а свима до следећих конкурса, нових идеја и радова, свако добро !

Награђени радови :

I категорија

 1. Јања Стевановић 3. разред- проф. Сузана Трајковић
 2. Анђела Антић 5. разред- проф. Славица Станковић
 3. Лука Младеновић 5. разред- проф. Славица Станковић

II категорија

 1. Петра Трајковић 6. разред- проф. Мирјана Митић
 2. Мила Јовановић 6. разред-проф. Сузана Трајковић
 3. Зоја Аврамовић 6. разред-проф. Бојана Маринковић Цинцар

III категорија

 1. Гимназија „Таковски устанак“ Горњи Милановац - проф.Оливера Стефановић
 2. Средња школа Нова Варош- проф. Садија Башовић
 3. Гимназија „Креативно перо“ - проф. Јелена Стојановић

Франкофонија 2018: https://fliphtml5.com/mjbe/fwrm

Франкофонија 2019 Link: https://fliphtml5.com/mjbe/vgxi

Франкофонија 2020 Link: https://fliphtml5.com/mjbe/skez


Драге колеге,

Погледајте све радове које смо добили поводом Дана Франкофоније. Колегиница Мирјана Радонић направила је и ову интерактивну књигу.

Браво!


Драге колеге,

Ево резултата конкурса поводом Месеца Франкофоније. Хвала на великом одзиву ! Додела награда је у понедељак, 1. априла у 14h30 у Медијатеци Института.

La catégorie 1 écoles primaires :

 1. 1er prix Nikolina Milanko 14 Oktobar Barič prof. Jasmina Leleković
 2. Natali Kiper Chartwel international school prof. Ivana Ilić
 3. Petra Trajković Slavko Zlatanovic Miroševce prof. Zorica Djordjević

La catégorie 2 collèges :

 1. 1er prix Andjela Djurić Živomir Savković Kovačevac prof. Tanja Mojsilović
 2. Tana Franko Mladost Beograd prof. Vesna Ivković
 3. Boban Janković Dositej Obradović Požarevac prof. Vojka Milovanović

La catégorie 3 lycées :

 1. 1er prix Lycée technique Bujanovac prof. Olivera Filipović
 2. Lycée cinq de Belgrade prof. Biljana Konstantinović
 3. Lycée de Pirot prof. Brankica Minković

Овде можете преузети презентацију награђених радова.


Драге колеге,

Погледајте све радове које смо добили поводом Дана Франкофоније. Колегиница Мирјана Радониц је била идејни творац и координатор конкурса, а направила је и ову интерактивну књигу.

Браво!


Конкурс поводом Дана Франкофоније

Vive l’amitié !
Stop à la violence à l’école!

Додела награда у Француском институту у Београду

Презентација RAR
Презентација ZIP

ПРОСЛАВА ДАНА ФРАНКОФОНИЈЕ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

Франкофонија у Ужицу

Прослава Франкофоније у ОШ „Душан Јерковић“ - Ужице

Франкофонија је појам којим се означава заједница свих народа који користе француски језик, други најраспрострањенији језик на свету. У целом свету месец март је познат као месец Франкофоније. У ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу сваке године се богатство франкофоне културе обележава низом манифестација. Ове године, програм је био проширен и реализован током целе седмице, а носиоци активности били су ученици и наставници француског језика и школски библиотекари Основне школе „Душан Јерковић“ у сарадњи са библиотекарима Народне библиотеке Ужице, а уз подршку Француског института Србије.

Дани франкофоније започели су у понедељак, 19. марта 2018, отварањем изложбе књига француских писаца за децу Дечијег одељења Народне библиотеке Ужице у холу градске библиотеке. Ученици школе, наставници и билиотекари разгледали су изложене књиге, сликовнице и стрипове препознајући познате ауторе, али и откривајући нове.

У уторак, 20. марта у Основној школи „Душан Јерковић“ одржани су сусрети ученика који су претходних година положили DELF, са ученицима који се спремају да полажу овај међународни испит ове године. Наиме, у школи „Душан Јерковић“, почев од фебруара 2011. године, у оквиру пројекта DELF у школским установама, ученици имају могућност да се припремају и да изађу на полагање испита за стицање DELF дипломе (Diplôme d’études en langue française), дипломе која потврђује ниво стеченог знања француског језика за оне којима француски језик није матерњи. То је званична диплома Министарства просвете Републике Француске. Она омогућава онима који уче француски језик да озваниче свој ниво знања и способности употребе језика. Испит се на истоветан начин полаже у целом свету, диплома је важећа у целом свету и једном стечена важи трајно. Тај испит ће се ове године одржати 21. априла у нашој школи.

Обележавање је настављено 21. марта, дана који је 1999. године УНЕСКО прогласио за Међународни дан поезије. Одржано је поетско-музичко вече, у оквиру Клуба љубитеља поезије, који постоји у школи „Душан Јерковић“ као пројекат школских библиотекара, с циљем да афирмише снагу и важност песничке речи. Први овогодишњи сусрет љубитеља поезије, поводом Дана Франкофоније, био је посвећен читању стихова Жака Превера у пријатној атмосфери Читалишта Народне библиотеке Ужице. Ученици VIII разреда, који са школским библиотекарима реализују овај пројекат, пред тихом публиком дочарали су атмосферу романтичног Париза двадесетог века. Многобројни слушаоци уживали су поново откривајући или присећајући се стихова Жака Превера, праћених лаганом музиком и интерпретацијама изабраних мелодија.

Дружење са књигом настављено је 22. марта 2018. изложбом једног дела библиотечког фонда школске библиотеке ОШ „Душан Јерковић“. Постављена је изложба књига француских писаца у холу школе. Књиге савремених писаца, као и оних који су у прошлости стварали на овом језику, привукле су пажњу ученика и гостију из других школа. Млађи су се највише задржавали и смејали уз популарне „Урнебесне приручнике“, а старији присећали и прегледали дела француских класика Флобера, Игоа, Балзака...

У петак, 23. марта 2018. у Читалишту Народне библиотеке Ужице одржана је завршна приредба, музичко-сценски програм ученика школе, изведен на француском језику. Дани франкофоније 2018 у Ужицу свечано су затворени дуготрајним аплаузима родитеља, колега наставника и библиотекара и гостију.

Ову манифестацију су осмислили, и данима увежбавали многобројне тачке са ученицима, наставници француског језика и школски библиотекари ОШ „Душан Јерковић“ Ужице.

Сарадња са Народном библиотеком Ужице и подршка Француског института Србије много је допринела успешном обележавању Дана франкофоније у Ужицу.

Узевши у обзир да у Србији тренутно око сто хиљада ученика учи француски језик и да се Франкофонија обележавала у 14 градова, веома смо поносни што смо били део тога славља француског језика, културе и цивилизације и што смо дали наш допринос промовисању овог лепог језика земље са богатом културом и традицијом. Надамо се да ће још више ученика у Србији пожелети да учи француски језик и ужива у делима француских писаца.

М. Р. Пејовић, Ј. Недић, А. Дуковић


Франкофонија у Мајданпеку


Франкофонија у ОШ "Војвода Радомир Путник"

Финале квиза "Les questions pour les Champions"

Ученици са на редовним часовима француског језика прошли квалификације за квиз, а данас су се у оквиру јавног часа француског језика такмичили финалисти. Квиз је организован на три нивоа. Први ниво је био намењен петацима и та етапа квиза је названа "Je parle français et toi?". Она је обухватала четири игре: Chassez l'intrus, Continuez la suite, Dites le contraire et Les questions pour les champions. Други ниво је намењен ученицима шестог разреда и та етапа је названа: "Ah, les fêtes!". Она је такође обухватала четири игре чија питања су се односила на празнике и обичаје у Француској. Трећи ниво је за седмаке и назива се "Vive la Révolution". Ученици су одговарали на питања из обасти Француске револуције, историје и симбола Француске, а питања су била груписана у четири игре.

Такмичење је било узбудљиво и јако напето.

На крају квиза додељене су медаље, које су ученици правили на часовима ликовног.

У реализацији квиза учествовали су франкофони наставници: наставник француског Надежда Џогаз, наставник историје Мија Пајантић и наставник математике Татјана Малиџа. Аутор и организатор квиза је наставник француског Тања Гњидић.

Квиз је у потпуности на француском, ђаци су показали знање, тимски рад и сналажљивост.

Тања Гњидић


Франкофонија у Врању

Трећу годину за редом,ОШ "Светозар Марковић"у Врању обележава месец Франкофоније.Ученици и наставнице француског језика ове школе су припремили мали спектакл за све љубитеље француског језика и културе. Поред два хора,поезије Жака Превера,Артура Рембоа,одломка из "Малог Принца", басни Žana d la Fontena, дух Париза се осетио кроз модну ревију, поделу кроасана и француских заставица уз одличан ритам Indile, Zaz, Maitre Gims-a i Wiily Wiliam-a. Учешће су имала и деца из мигрантске популације, сада већ ученици ове школе, као и предшколци из ПУ "Чаролија".


Франкофонија у Голупцу

"Већ неколико година уназад Народна библиотека „Вељко Дугошевић“ из Голупца обележава Дане Франкофоније . Ове године стаклене излоге наше Библиотеке красе мотиви француског живота, културе, традиције у виду колажа, по идеји и у изради Иване Стокић Стевић и Славице Илић, које су запослене у Народној библиотеци у Голупцу. Идеја је настала по угледу на дугогодишњи пројекат Француског института "Чаробни излози", који је рeализован ранијих година. Планирано је да се врата наше читаонице широм отворе свима који су спремни за путовање кроз очувану и чувену француску традицију. Кроасани, сир, вино као и незаобилазне француске шансоне, уз мотиве Ајфелове куле и Тријумфалне капије, употпуниће доживљај свима који су отворени за упознавање друге, нама нове, културне баштине. У славу француског језика, омогућићемо нашим посетиоцима да уживају у лепом али и подрже вредности које Франкофонија промовише - једнакост, комплементарност и солидарност."


Ликовни конкурс ученика основних школа Србије

Le français,
je le desinne,
je le parle,
je le colorie
parce que je l`adore


Француски сликам,
причам и бојим
јер га баш волим

Интерактивна књигаИнтерактивна књига у ПДФ формату


Додела награда поводом Дана Франкофоније


Франкофонија у Свилајнцу

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ


Франкофонија у Мајданпеку

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ


Франкофонија у Врању

Колегиница Јелена Станковић послала је ове фотографије. Прослава је одржана 28. марта 2017. у ОШ "Светозар Марковић", са гостима ПУ "Наше дете" и "Чаролија".


Франкофонија у Крагујевцу

Oбележили смо Франкофонију и у Крагујевцу у ОШ "Станислав Сремчевић" приредбом ученика основних и средњих скола.

Програм је припремила Даниела Николић-проф. француског језика у ОШ "Свети Сава" у Крагујевцу.


Франкофонија у Бору

Већ шесту годину ОШ "3.октобор" у Бору одржава франкофоно вече у марту, месецу франкофоније.

Професори француског језика Тања Станојевић и Биљана Младеновић су са великим бројем ученика припремили богат програм. Учествовали су и ученици четвртог разреда као и предшколци ове школе.


Франкофонија у Крушевцу

Драге колеге,

Добили смо ову поруку и фотографије од колегинице Александре Ђорђевић из Крушевца. Желела је да подели „са осталим колегама (и поштоваоцима француског језика) наше дивно дружење уз француску музику и француске делиције, које је у нашој школи већ једна лепа традиција. Наиме, сваке године у марту, у недељи у којој се обележава Дан Франкофоније, ученици ОШ "Владислав Савић Јан" у Крушевцу традиционално организују Дан францусне кухиње. То је дан када у школу доносе des crêpes, des quiches, des croissants, des madelaines, des profiteroles.... (које су сами спремили организовани у групе). Док траје дегустација, слушају се француске ноте, а у холу школе буду истакнути ликовни радови ученика инспирисани француским језиком и културом. То је заиста посебан дан за све ученике који га са нестрпљењем ишчекују од почетка школске године, и који свима остане у најлепшем сећању (чак се дешава да се и бивши ученици јаве и евоцирају успомене).

Толико од нас за ову годину.

Срдачан поздрав,
Александра Ђорђевић


Франкофонија у Зајечару

Драге колеге,

Франкофонија је прослевљена и у Гимназији у Зајечару. Колегиница Ивана Радичевић послала нам је неколико фотографија и пропратни текст.

„Гимназија у Зајечару ове године слави јубилеј - 180 година постојања и ми смо трећа гиманзија по старости у Србији. Заједно смо у четвртак 23. марта обележили Франкофонију.

Примљена је представа по тексту писца Бранислава Јанковића – Времеплов. Мали Принц је уз помоћ времеплова срео бивше ђаке наше Гимназије Николу Пашића, Мокрањца и Зорана Радмиловића. Флоренце Кохтз је у име Француског института била наша гошћа.“


АРХИВА >