МАРТ - МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ

ПРОСЛАВА ДАНА ФРАНКОФОНИЈЕ У СРПСКИМ ШКОЛАМА

Ликовни конкурс ученика основних школа Србије

Le français,
je le desinne,
je le parle,
je le colorie
parce que je l`adore


Француски сликам,
причам и бојим
јер га баш волим

Интерактивна књигаИнтерактивна књига у ПДФ формату


Додела награда поводом Дана Франкофоније


Франкофонија у Свилајнцу

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ


Франкофонија у Мајданпеку

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ


Франкофонија у Врању

Колегиница Јелена Станковић послала је ове фотографије. Прослава је одржана 28. марта 2017. у ОШ "Светозар Марковић", са гостима ПУ "Наше дете" и "Чаролија".


Франкофонија у Крагујевцу

Oбележили смо Франкофонију и у Крагујевцу у ОШ "Станислав Сремчевић" приредбом ученика основних и средњих скола.

Програм је припремила Даниела Николић-проф. француског језика у ОШ "Свети Сава" у Крагујевцу.


Франкофонија у Бору

Већ шесту годину ОШ "3.октобор" у Бору одржава франкофоно вече у марту, месецу франкофоније.

Професори француског језика Тања Станојевић и Биљана Младеновић су са великим бројем ученика припремили богат програм. Учествовали су и ученици четвртог разреда као и предшколци ове школе.


Франкофонија у Крушевцу

Драге колеге,

Добили смо ову поруку и фотографије од колегинице Александре Ђорђевић из Крушевца. Желела је да подели „са осталим колегама (и поштоваоцима француског језика) наше дивно дружење уз француску музику и француске делиције, које је у нашој школи већ једна лепа традиција. Наиме, сваке године у марту, у недељи у којој се обележава Дан Франкофоније, ученици ОШ "Владислав Савић Јан" у Крушевцу традиционално организују Дан францусне кухиње. То је дан када у школу доносе des crêpes, des quiches, des croissants, des madelaines, des profiteroles.... (које су сами спремили организовани у групе). Док траје дегустација, слушају се француске ноте, а у холу школе буду истакнути ликовни радови ученика инспирисани француским језиком и културом. То је заиста посебан дан за све ученике који га са нестрпљењем ишчекују од почетка школске године, и који свима остане у најлепшем сећању (чак се дешава да се и бивши ученици јаве и евоцирају успомене).

Толико од нас за ову годину.

Срдачан поздрав,
Александра Ђорђевић


Франкофонија у Зајечару

Драге колеге,

Франкофонија је прослевљена и у Гимназији у Зајечару. Колегиница Ивана Радичевић послала нам је неколико фотографија и пропратни текст.

„Гимназија у Зајечару ове године слави јубилеј - 180 година постојања и ми смо трећа гиманзија по старости у Србији. Заједно смо у четвртак 23. марта обележили Франкофонију.

Примљена је представа по тексту писца Бранислава Јанковића – Времеплов. Мали Принц је уз помоћ времеплова срео бивше ђаке наше Гимназије Николу Пашића, Мокрањца и Зорана Радмиловића. Флоренце Кохтз је у име Француског института била наша гошћа.“


АРХИВА >