МАРТ - МЕСЕЦ ФРАНКОФОНИЈЕ

Франкофонија у Краљеву

Поводом „Дана франкофоније“, а уочи „Дана јоргована“ традиционалне манифестације посвећене француској принцези, а српској краљици Јелени Анжујској, у препуном амфитеатру Основне школе „Четврти краљевачки батаљон“ у Краљеву, минулог викенда одржана је промоција француског језика и културе, којој су уз ђаке четвртог разреда и њихове родитеље присуствовали и аташе Француског института у Београду Фабрис Пето, градоначелник Томислав Илић и Татјана Шотра, председница Удружења професора француског језика.

Кроз приредбу коју су заједнички припремили професори француског основних школа и Гимназије из Врњачке Бање – Слађана Опачић, Марина Бурмаз, Ана Јанићијевић, Бранислава Поповић, Марина Јовковић и Оливер Миљковић, као и Александра Ћировић, професор у ОШ „Четврти краљевачки батаљон“, ђаци и њихови родитељи били су у прилици да се кроз музику, песму и игру боље упознају са језиком и богатом културом земље галских петлова.

-Импресиониран сам идејом професора да на јединствен и занимљив начин представе француску културу и приближе је ђацима. Посебно ми је драго што је француски језик све више заступљен у школама краљевачког и врњачког краја – рекао је Фабрис Пето.

Боравећи у граду на Ибру, Пето је са градоначелником Илићем посетио и Француску кућу у центру града, саграђену пре петнаестак година захваљујући донацији француске Владе.

-Овај културни центар поседује велики потенцијал и ми ћемо се, у сарадњи са локалном самоуправом, потрудити да он поново буде на услузи професорима, ђацима и свима онима које интересује француска култура – нагласио је аташе Француског института у Београду.

Извор: Info KV Press http://www.infokvpress.rs/?p=846


Франкофонија у Крагујевцу 2016.

Наше колегинице из Крагујевца су организовале дивну приредбу поводом дана франкофоније у петак 25.3.2016. године. У програму су учествовали ученици из основних школа „Мома Станојловић“, „Станислав Сремчевић“, „Светозар Марковић“ и средњих школа „Политехничка школа“, „Економска школа“, „Ђура Јакшић“ из Раче, као и ученици Прве и Друге крагујевачке гимназије и ФИЛУМ-а. Уживали смо у програму и надамо се да ће нас обрадовати неким новим позивом!


Франкофонија у Врњачкој Бањи 2016.

Наше колеге у Врњачкој Бањи већ традиционално обележавају Дане Франкофоније. Могли смо да осетимо чари Француске, уз помоћ талентиваних ученика Гимназије, као и ученика основних школа на територији општине Врњачка Бања.

Цео програм можете видети овде. https://www.youtube.com/watch?v=C0TmcgG-FYw


Прослава дана Франкофоније 2015. у Првој београдској гимназији


Колеге,

Поводом ДАНА ФРАНКОФОНИЈЕ, у сарадњи са Француским институтом, организујемо скуп професора француског језика и Годишњу скупштину Удружења, 21. марта на Филолошком факултету, сала 22.

Сатница скупа:

Предавања од 10ч до 12:30

  • L’utilisation des nouvelles technologies comme valeur ajoutée dans l’apprentissage des langues - intervenant : Didier Van der Meeren, Administrateur ASBL Semantis – Belgique
  • Les nouvelles technologies dans les écoles en Serbie - intervenantes : Marija Nešić (Belgrade), «Production des élèves dans le cadre du projet SEMANTIS I », Vojka Milovanović (Požarevac), « Bonjour de Požarevac », Jasmina Leleković (Barič), « Le TBI, mon meilleur ami en classe »
  • De plus en plus de jeunes utilisent au quotidien des téléphones intelligents principalement pour leurs loisirs et leur participation aux réseaux sociaux. La présentation du projet Semantis soutenu par l’Organisation internationale de la Francophonie – Fonds Francophone des inforoutes visera à identifier quelques initiatives prises par des enseignants et des acteurs institutionnels pour rejoindre l’aspiration des jeunes à l’utilisation de ces technologies dans les pratiques d’enseignement. Dans la pratique de nos collègues la pédagogie numérique fait déjà partie de leur travail en classe de FLE.
  • Il s’agira également de penser et proposer des modes d’accès à l’information en interrogeant les habitudes traditionnelles d’apprentissage dans la révolution numérique qui touche toutes les écoles.

Коктел 12:30 – 13:15

Годишња скупштина 13:15


Како смо обележили дане Франкофоније у 2014. години

Ogledni cas sa II/7 u Prvoj begoradskoj gimnaziji
TV5 Monde en classe de FLE

Франкофонија 2014 Франкофонија 2014 Франкофонија 2014
Погледајте шта је у Пожаревцу организовала професорка Војка Миловановић.

http://www.bonjourdumonde.com/blog/serbie/1/?p=132
Овако је било у Нишу, јавља нам професорка Александра Арсић

У петак 21.03.2014. године ученици основне школе Краљ Петар из Ниша су са својим вршњацима из Француске представили двојезичну адаптацију чувеног романа Антоана Сент-Егзиперија Мали Принц на сцени Народног позоришта.

Више од 550 гледалаца, међу којима највише основаца, дошло је да види ову необичну представу. Млади глумци успели су да држе пажњу публике током целих сат времена.

Погледајте прилогe о сарадњи две школе и снимак представе!


Прослава дана Франкофоније у Првој београдској гимназији


ФРАНКОФОНИЈА 2014. ВРЊАЧКА БАЊА


АРХИВА

Драге колеге,

Подсећамо Вас да се у марту обележавају Дани франкофоније и да на нашем сајту пратите све манифестације које тим поводом наше Удружење организује.

Предлажемо вам да се и ви прикључите прослави овог празника. Како то раде други погледајте на званичном сајту Организације Франкофоније, а ми вас подсећамо да учествујете у конкурсима које организује Француски институт у Србији, у сарадњи са Удружењем професора француског језика Србије.

Препоручујемо да програм своје прославе пошаљете на адресу Удружења професора француског језика Србије како бисмо га објавили на нашем сајту, да би и други видели ваше активности.

Поштоване колеге,

Желели бисмо да вас информишемо о пројектима који су нам предложени, а у којима могу да учествују сви заинтересовани професори. Мислим да би било корисно за све нас да се укључимо, нарочито зато што су пројекти под покровитељством OIF-а, а ми желимо да постанемо нешто више од посматрача у тој организацији.

Најпре, пројекат Semantis се обраћа наставницима и ученицима који желе да обогате своју наставу и учење, тако што ће уз коришћење нових технологија бити у контакту са ученицима и наставницима из других земаља, размењивати своје радове и припреме часова преко WEB платформе, на којој ће бити постављени дечји радови (приче нпр.) и на коју ћете моћи да поставите или да преузмете друге радове. Пројекат је занимљив нарочито за оне наставнике који воле да користе интернет у настави.

Ученици треба да имају између 10 и 13 година, што је узраст виших разреда основне школе, а сви ће моћи да прођу обуку која ће им бити потребна за коришћење платформе.

Други пројекат, Bonjour du monde, се такође обраћа наставницима који желе да своје искуство поделе са другима, и подразумева рад на блогу на коме ћете наћи примере вежбања које ћете и ви моћи да поставите а ваши ученици ће моћи да раде вежбања online.

Детаљније се можете информисати преко линкова који се налазе у документима:

Semantis.pdf и Bonjour du monde.pdf