Фестивал 2019.

ПОЗИВАМО ВАС ДА ОТКРИЈЕТЕ НОВИ САЈТ ФЕСТИВАЛА НА КОМ ЋЕ БИТИ ОБЈАВЉИВАНЕ СВЕ РЕЛЕВАНТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ И РАДУЈЕМО СЕ НАШЕМ СЛЕДЕЋЕМ СУСРЕТУ ТОКОМ XVII ИЗДАЊА ФФСП-А!

https://ftlfbelgrade.wixsite.com/ftlf

КОНТАКТИРАЈТЕ С НАМА: ftlf.belgrade@hotmail.com


Фестивал 2018.

Фестивал фестивала

Каунас, април 2018.

Након освојеног првог места на Фестивалу франкофоног позоришта 2017. године у Београду, Франкофона позоришна трупа XIII београдске гимназије стекла је право да учествује на XXIII Фестивалу фестивала у Каунасу, у Литванији. На пут смо кренули у јутaрњим часовима 14.04. испред школе, поневши много позитивне енергије и лепог расположења. По раније направљеном плану, преноћили смо у Острави, где смо се лепо одморили за други дан путовања. У Каунас смо стигли увече око 23 часа по тамошњем времену.

На програму фестивала нашле су се врло живописне и шаролике представе из Канаде, Русије, Француске, Румуније, Италије, Шпаније, Мађарске, Чешке, Бугарске и Литваније. Први дан је за нас био најважнији и најзахтевнији. Након церемоније отварања и краће паузе, имали смо време предвиђено за генералну пробу и наступили смо први. Публика је уживала у умишљеним болестима Молијеровог „Уображеног болесника“ које је веома убедљиво дочарао наш главни глумац Лазар Милетић, ученик одељења 2/4, захваљујући надасве бриљантним глумачким потезима Јелене Косаре, која је имала улогу служавке, а која је ученица истог одељења. Раме уз раме са њима заблистали су и остали наши ученици Ања Михајлов (2/5), у улози нежне и брижне ћерке, Вања Новаковић(4/7), као Арганова суруга, Марко Ненадовић(1/2), младожења, Немања Тодоровић(2/5) и Никола Радовић (2/5), отац и син који је несуђени вереник Арганове ћерке, Вера Благојевић(2/5), Арганова сестра и Алекса Михаиловић(2/5), као господин Пиргон. Дуги аплауз, устајање публике, звуждуци и овације испратили су наше ученике са сцене, који су, не само добром глумом већ и аутентичним костимима очарали публику. За исте дугујемо захвалност Народном позоришту у Београду.

Представе на фестивалу су се смењивале једна за другом и свака је на свој начин дочаравала живот. Представа из Мађарске бавила се незаобилазном темом рађања и умирања, ученици из Канаде инспирисани Антигоном дочарали су све тешкоће постављања једног комада на сцену, а Молијерове „Учене жене“ инспирисале су трупу из Русије, чији су ученици веома оригинално приказали преображај жена услед погрешне примене наученог, уводећи их на сцену у аутентичним костимима и на ролерима. Мале и велике, наизглед безазлене ситуације из живота средње класе, често су кулминирале у праве драме, које је некад блажом а некад снажнијом иронијом дочарала трупа из Француске. Вечита тема љубави инспирисала је ученике из Румуније који се нису бавили њеном дефиницојом, већ опасностима које је вребају и које чине да љубав временом изгуби свој почетни сјај. Горко искуство избеглиштва, патња, прогон, напуштање огњишта надахнули су трупу из Чешке, а сузе у очима публике и дуги аплауз повезали су све присутне у једном – у спознаји о бесмислу рата. Једнаку силину емоција у нама пробудила је и представа из Литваније која се бави детињством, безазленим и лепим онда када је породица на окупу и када се живи у миру, али и оном изгубљеном услед болести деце или њихових родитеља, услед одбацивања и вршњачког насиља. Жил Верн, Евгенија Гранде и јединствени Минотаур инспирисали су трупе из Чешке, Бугарске и Италије. По шароликости представа, фестивал у Каунасу је заиста био посебан и непоновљив догађај за све љубитеље сцене. Веома посећени форуми, на којима су деца размењивала утиске и емоције, инспиративне радионице глуме, чији смо садржај видели на затварању, Национално вече у дворцу Раудондварис, забава за ученике и професоре након затварања, из дана у дан појачавали су наше одушевљење организацијом фестивала. Са гостољубивим и увек добро расположеним колегама и децом из тамошње гимназије врло брзо смо се спријатељили а растали смо се у жељи да се оствари сарадња између наше и њихове школе.

У краткотрајним шетњама, бивша престоница Литваније Каунас, данас академски град са чувеним универзитетом, дочекао нас је својим великим и лепим рекама Немунасом и Нерисом, очуваним Старим градом где нема саобраћаја, лепим грађевинама из XVI века око Трга градске скупштине као и најстаријим изграђеним замком у Литванији који датира из XIII века. Посетили смо базилике Васкрсења Христовог и апостола Петра и Павла, као и катедралу посвећену Архангелу Михаилу. Наше кретање по граду значајно је олакшао организатор поделивши првог дана свим учесницима картице за Градкси превоз са уплаћеним вожњама. Своју спремност и спретност организатор је показао и убацивањем додатног садржаја, по жељу и афинитетима деце (спортске активности – фудбал и кошарка).

Похвалила бих сву децу чланове наше трупе, пре свега глумце за преданост у раду на представи, а затим и ученике Огњена Петровића, Марију Томовић и бившу ученицу Сару Ненадовић који су нам били неопходна техничка подршка за музику, осветљење, костиме, шминку, ношње, храну и све реквизите неопходне за успешно извођење представе и представљање наше земље на Националној вечери. Искрено бих се захвалила КУД-у Туцовић, чије ношње су учиниле да заблистамо на Националној вечери, колегиници Радмили Ђорђић за помоћ у припреми представе и предан рад са децом, колегиници Тамари Лежаић, директору наше школе на целокупној подршци за реализацију овог путовања и Удружењу професора француског језика.

Марија Стокић


Nous voudrions vous annoncer la XVIième édition de notre Festival du théâtre lycéen francophone qui aura lieu entre le 3 avril et le 5 avril 2018. Cette année nous sommes de nouveau en collaboration avec l'internat "Jelica Milovanović" et le théâtre "Bozidarac" à Belgrade. Pour les détails comme pour la fiche d'inscription veuillez nous écrire à ftlf.bg@gmail.com

Programme 16eme FTLF.pdf

Programme en français.docx

XVI FTLF de Belgrade-brochure 1.pdf
Фестивал 2017.

Chers amis, amateurs de la langue française et du théâtre, nous sommes ravis de vous annoncer la XVème édition du Festival du théâtre francophone lycéen de Belgrade. Le festival aura lieu du 28 avril au 2 mai 2017. La salle du théâtre Teatar 78 et l’internat Jelica Milovanovic nous ouvriront leurs portes encore une fois. Veuillez trover plus d’information dans le document ci-dessous et n’hésitez pas à contacter la coordinatrice Milana Vojnovic à ftlf.bg@gmail.com.
Фестивал 2016.

XIV издање Међународног франкофоног позоришног фестивала за средњошколце

Програм Фестивала франкофоног позоришта

Клуб Carte blanche у Земуну

https://www.facebook.com/carte.blanche.beograd/?fref=ts

Позивамо вас да са ученицима дођете и погледате представе.

Детаље можете пратити на ФБ страни Удружења, као и на ФБ страни Фестивала.

https://www.facebook.com/upfjs.apfs/
XIV FTLF de Belgrade

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА можете преузети ОВДЕ

Драги љубитељи француског језика и позоришта,

Удружење професора француског језика Србије и Француски институт у Србији имају задовољство да вас позову на још једно издање Међународног средњошколског позоришног фестивала (FTLF), у Београду.

Фестивал, место окупљања љубитеља француског језика и позоришта, биће одржан од 28 априла. до 1.маја 2016. Ове године, учесници и посетиоци имаће прилику да Фестивал посете на новој локацији, у тетар-кафеу „Карт Бланш“, у Београду. Фестивал је намењен ученицима ид 14. до 19. Година државних гимназија који уче француски језик.

Поред представа српских и страних трупа, позоришних радионица, округлих столова и параде, нудимо вам и професионалну или полу-професионалну гостујућу представу, необично упознавање града и тематске вечери (концерти и сл.)

За више информација контактирајте нас на ftlf.bg@gmail.com. Пријављивање траје до 31.јануара 2016.године.


Фестивал 2014

XII издање издање Међународног франкофоног позоришног фестивала за средњошколце

Драги љубитељи француског језика и позоришта,

Удружење професора француског језика Србије и Француски институт у Србији имају задовољство да вас позову на ново издање Међународног средњошколског позоришног фестивала (FTLF) у Београду.

Фестивал, место окупљања љубитеља француског језика и позоришта, биће одржан од 17. до 19. априла 2014. у Театру 78 у Београду. Намењен је ученицима државних гимназија који уче француски језик.

Поред представа српских и страних трупа, позоришних радионица, округлих столова и параде, нудимо вам и професионалну или полу-професионалну гостујућу представу, необично упознавање града и тематске вечери (концерти и сл.)

За више информација контактирајте нас на gojko88@gmail.com. Пријављивање траје до 31. јануара 2014.

Фестивал 2013

Драги пријатељи франкофили,

Удружење професора француског језика Србије и Француски институт у Србији имају задовољство да вас позову на ново издање Међународног средњошколског позоришног фестивала (ФТЛФ) у Београду.

Фестивал, место окупљања љубитеља француског језика и позоришта, биће одржан од 30. априла до 3. маја 2013.

Намењен је ученицима државних гимназија који уче француски језик.

Поред представа српских и страних трупа, позоришних радионица, округлих столова и параде, нудимо вам и професионалну или полу-професионалну гостујућу представу, необично упознавање града и тематске вечери (концерти, салса и сл.)

За више информација, контактирајте нас на zhups_kg(at)hotmail.com

Позориште